Familie Kroezen

29 juli, Vanuatu.

Naar de eilanden.

Ik had er de vorige keer al voor gewaarschuwd, deze update gaat maar over een ding, namelijk Vanuatu! Dus als je echt iets tegen Vanuatu hebt, dan kun je deze update maar beter overslaan... Als je echter nog nooit eerder van Vanuatu had gehoord, of juist wel en heel benieuwd bent hoe het daar was, dan ben je hier nu aan het goede adres!

Ook al vallen in Nederland de mussen dood van het dak op het moment, hier is het toch echt gewoon winter. Hier valt wel regen, hier is het wel koud (oke, niet zo koud als een Nederlandse winter, maar nog altijd frisjes) en hier komt de regen met bakken uit de lucht vallen bij tijden. Voor ons was het dus echt heerlijk om even hieraan te ontsnappen en een weekje op een tropisch eiland te vertoeven. Over het weer mogen we echt niet klagen, het is de hele week rond de 25-28 graden Celsius geweest. Dat is een heerlijke temperatuur!
De temperatuur van het zeewater was ook prima, zo ongeveer 24 graden Celsius. Dat betekent dat je niet echt "door" hoeft te gaan, het is zo lekker dat je er gewoon zo inloopt en ook je navel is meteen gewend. Dat kwam wel goed uit, want ik heb zo ongeveer meer tijd onder water doorgebracht dan boven water. Haha. Ik had nog nooit eerder in mijn leven gesnorkeld en wist dan ook niet of ik dat wel leuk zou vinden. Blijkt dus dat ik het echt super vind en het wel elke dag zou kunnen doen. De onderwaterwereld is een hele andere wereld. Ik had daar eigenlijk nog nooit echt over nagedacht, maar al die vissen in alle soorten en maten, in alle kleuren die je je maar bedenken kan! Die doen ook allemaal hun eigen ding daar onder water. Net als wij boven water. De laatste dag was vooral heel speciaal, want toen zagen we ook nog een echte zeeschildpad. Prachtig!! Alleen ik had mijn GoPro niet bij me om het vast te leggen, dus jullie zullen mij (en Roy en Spyker) op mijn woord moeten geloven... In het filmpje hier beneden zie je wat we allemaal zagen onder water.

Behalve snorkelen hebben we ons niet vreselijk uitgesloofd op vakantie. We zijn een middagje naar Port Vila geweest, dat is de hoofdstad van Vanuatu. Daar is een grote markt waar je allerlei vers fruit en groente kan kopen, je kunt er je haren laten vlechten en er zijn honderden souvenierswinkeltjes.

Ook hebben we een dagje een Round the Island-tour gedaan. Die dag hebben we veel van Vanuatu gezien. Het is een mooie groep eilanden, maar alles is er anders dan wij gewend zijn. De mensen wonen niet in mooie huizen en hebben geen verwarming, ze wonen in hutjes van golfplaat en kokosnoot, ze hebben geen werk en niet alle kinderen gaan er naar school. Wij vinden dat gek, maar zij kunnen er prima mee leven. Werk is niet belangrijk, want overleven is niet zo afhankelijk van geld. Er hangt fruit aan de bomen, je hebt een heel dorp dat voor elkaar zorgt en met het warme weer het hele jaar door zul je niet doodvriezen. Drinkwater heb je in de riviertjes en daar kun je ook de was in doen. Alleen als je bijvoorbeeld belminuten wil, of een van de weinige mensen met een hypotheek bent, heb je een baan.
Hoewel ik denk dat ik zelf niet graag op die manier zou willen leven, ik denk wel dat het soms ook wel een heleboel van de stress die wij hebben om onze luxe-problemen scheelt. De mensen lachen er in elk geval wel veel en waren ontzettend vriendelijk. Ze leken me wel een blij volkje eigenlijk!
Tijdens de tour zijn we ook in een dorpje geweest waar we een ouderwets onthaal kregen van de dorpelingen. We schrokken ons te pletter! Ze kwamen op ons af rennen, met stokken en instrumenten, een hoop lawaai. Nu snap ik helemaal waarom dat in vroegere dagen zoveel indruk maakte, het is behoorlijk imponerend. Vervolgens deden ze allerlei traditionele dansen voor ons en kregen we een demonstratie over kokosnoten. Kokosnoten en palmen worden 100% gebruikt daar, die zijn heel belangrijk. Ze zijn ook heilig daar! Ze zeggen dat kokosnoten gezichtjes hebben (die drie gaatjes) en dat ze je dus altijd kunnen zien. Kokosnoten zullen dus nooit zomaar op iemand vallen, maar dat doen ze alleen als ze het willen, bij mensen die een duister geweten hebben... Goed te weten toch?

Zo, jullie hebben er weer wat bij geleerd vandaag en ik heb eindelijk al mijn nieuwe kennis (ik weet nog meer hoor, maar dit is geen Wikipedia site) kunnen spuien. Allemaal blij. Nu snel de foto's gaan bekijken die we er gemaakt hebben, je vindt ze hier.

Tot de volgende keer weer!

Groetjes van Brechje

Contact, stuur ons een mailtje!

Nieuw ZeelandNederlandUpper HuttUden
Aantal
inwoners
4.438.39316.947.90438.40041.302
Oppervlakte (km^2)275.04241.54354068
VlagNieuw ZeelandNederlandUpper HuttUden

© Brechje Kroezen